top of page

בעזרת השן

מחשבות לפני ביקור עם ילדים במרפאת השיניים

הילד מתלונן שהשן כואבת לו, או שצריך ללכת לביקורת תקופתית אצל רופא השיניים, ואולי זה רק ביקור אצל השיננית... מה עושים ומה אומרים לילדים לפני שמגיעים למרפאה?

נתחיל בכך שגם רובנו המבוגרים מרגישים פחד וחוסר רצון ללכת לטיפול שיניים.

ממה אנחנו פוחדים? בעיקר מהכאב. מפחדים שהביקור אצל רופא השיניים יכאב לנו. אבל כשהולכים לבדיקת שיניים לא אמור לכאוב שום דבר, וגם בטיפול שיניים הפה שלנו רדום ואנחנו לא אמורים להרגיש כלום. בדרך כלל רק זריקת ההרדמה מכאיבה, וברוב המקרים מקבלים טשטוש לפני הזריקה, כך שאפילו הזריקה עצמה לא כואבת.

אז מדוע בכל זאת אנחנו מפחדים שיכאב לנו, לפעמים אפילו עד כדי שאנחנו פוגעים בבריאותנו ולא הולכים לרופא?

כנראה שהפחד וההימנעות מביקור אצל רופא השיניים נובעים יותר מהפחד מהכאב ופחות מהכאב עצמו. אנחנו פוחדים מחוסר הודאות שיש בטיפול. אנחנו לא יודעים מה בדיוק יקרה בטיפול, כמה זמן הוא יימשך, האם אמור לכאוב, ומה עושה הרופא בכל שלב.

בטיפול שיניים קיימת גם תחושה של חוסר נוחות: הפה פתוח זמן רב, המקדחה מזמזמת ומציקה, שואב הרוק נדבק ומייבש את הפה, טעמים וריחות לא נעימים משתלטים לנו על החושים.

בנוסף לכך ישנה תחושה של חוסר אונים כשאנחנו שוכבים על כיסא נמוך, הפה שלנו פתוח ודברים קורים בו, מבלי שנראה או נרגיש בדיוק מה קורה בתוכו.

הפחד מהכאב ומחוסר הודאות, חוסר הנוחות וחוסר האונים גורמים לכך שלא נרצה ללכת לטיפול ואפילו נמנע ממנו. אנחנו בעיקר מפחדים לחוות את הרגשות הלא נעימים הללו.

מה נעשה לפני ביקור במרפאה עם הילדים, כדי לצמצם את התחושות הלא נעימות הללו?

ראשית כדאי לזכור שהילדים לא יודעים מה קורה אצל רופא השיניים, משום שמעולם לא היו אצלו. מה שאנחנו נשדר להם יגרום להם להרגיש ולהגיב בהתאם. אם נדבר על כמה ש"ללכת לרופא שיניים זה בכלל לא כואב", או "אם לא תפחד אצל רופא השיניים תקבל הפתעה", הם יכולים להבין שאנחנו מקשרים בין רופא שיניים לכאב ולפחד, ויתחילו לפחד ולהתנגד לטיפול.

מסיבה זו כדאי להיות כמה שיותר ברורים וענייניים. מומלץ להסביר לילד מדוע הולכים לרופא (או לשיננית) מבלי להזכיר מושגים כמו פחד וכאב, אלא לדבר על משמעות וחשיבות הטיפול.

כדי להפחית תחושה של חוסר ודאות מומלץ להסביר לילד בפירוט לפני הביקור מה בדיוק יקרה. אפשר להיעזר בספר או בתמונות באינטרנט כדי להראות איך נראה כיסא של רופא שיניים וכיצד יושבים בו, להסביר על המכשירים של הרופא ומה עושים בטיפול. עם ההגעה לטיפול השיניים כדאי לבקש מהרופא שיסביר כל שלב בטיפול גם לכם וגם לילד כי זו הפעם הראשונה שאתם מגיעים איתו למרפאת השיניים. גם נושא הזמן משמעותי, ורצוי להגיד לילד כמה זמן ייקח כל שלב בטיפול.

תחושה של חוסר אונים אפשר להפחית אם נותנים לילד להרגיש שיש לו שליטה בתהליך. אפשר להגיד לו שבכל שלב הוא יוכל לבקש לעשות הפסקה קצרה. אפשר להציע לו שהוא יבחר את השירים ששומעים במהלך הטיפול או איזו תוכנית רואים בטלוויזיה (אם יש במרפאה). אפשר גם להביא אוזניות כדי שיבחר את המוזיקה שהוא לשמוע לבדו. אם מדובר בילד צעיר אפשר להציע שיישב על ההורה (שיושב על הכיסא של רופא השיניים), כדי להפחית את החרדה. כדאי להחזיק את היד של הילד במהלך הטיפול (או לעמוד קרוב אליו) כדי לשדר לו שהוא לא לבד. אפשר להגיד לו מה קורה בפה שלו בכל שלב ("עכשיו הרופא קודח לך בפה... המקדחה מזמזמת, נכון שזה רעש מוזר?"). אפשר גם לתת לו להחזיק כדור ספוג כדי שיוכל למעוך אם הוא רוצה.

את אי הנוחות קשה מאוד לשנות, זה חלק מובנה בכל טיפול שיניים, אבל גם אותה ניתן להפוך לנסבלת יותר אם מסבירים לילד בצורה אמפתית את המטרה ומשך הזמן של כל דבר. למשל: "זה באמת מעצבן ששואב הרוק נדבק, אבל חייבים להשתמש בו כדי שהרופא יוכל לראות את האזור שהוא מטפל בו. עוד חמש דקות הטיפול מסתיים ונוכל להוציא אותו החוצה.." היום גם אפשר להשתמש בכל מיני טכניקות כדי להפחית את חוסר הנוחות והכאב בטיפול כמו אלחושים למיניהם, גז צחוק וכד' שיכולים לעזור מאוד.

עם סיום הטיפול כדאי לשבח את הילד על הסבלנות והבגרות שגילה ולהמשיך לצחצח שיניים בוקר וערב, כדי שלא תצטרכו לעבור זאת שוב...

לסיכום, כדאי לזכור שהביקור הראשון במרפאה יהיה זה שיקבע איך הילד יבין וירגיש לגבי טיפולי שיניים בעתיד, אז כדאי מאוד להשקיע! לבחור רופא שיניים שמתמחה בילדים, להגיע למרפאה בלי אחים ובמצב רוח רגוע. להקדיש לכך את כל אחר הצהריים ואם אפשר להמשיך יחד לבילוי עם הילד ביחידות, כדי שתישאר בזיכרון חוויה נעימה.

בהצלחה!

שרית חורב מורב עו"ס קלינית פסיכותרפיסטית

קרן בן-ארי פסיכולוגית קלינית

מנהלות מרכז מרחב – המרכז לטיפול במשפחה

כתבות מומלצות
כתבות חדשות
עקבו אחרינו
  • Facebook Basic Square
bottom of page