top of page

חופש גדול

הצילו! נגמרו הקייטנות!!

החופש הגדול כבר התחיל, אבל עד עכשיו הצלחנו לשרוד... הילדים היו בקייטנות וכמעט ולא הרגשנו (רק בכיס). אבל עכשיו הקייטנות נגמרות ו.. הצילו! חודש של חופש שאינו נגמר! מה עושים עם הילדים? איך מתמודדים עם כל הבילויים? איך שומרים על שפיות בבית ובכיס?

אז הנה כמה מחשבות על איך לעבור את החופש בשלום:

  • מה (לעזאזל) עושים עם הילדים?

המפתח לחופש מוצלח הוא שילוב של פעילויות עם שקט ורוגע בבית. מומלץ לתכנן את החופשה, לפחות תכנון כללי- בכל שבוע מוקצבים כמה ימים לבילוי מחוץ לבית (שגם העלות שלהם גבוהה יותר) וכמה ימים לבילוי ביתי יותר.

איך מבלים בבית?

גם את הימים בבית כדאי מאוד לתכנן. אנו, המבוגרים, יכולים לנוח יום שלם בבית ולמצוא תעסוקה לעצמנו, לרוב ללא קושי (כביסה, גיהוץ, כלים...) אבל הילדים שלנו שונים מאיתנו, ומתקשים להעסיק את עצמם יום שלם.הם זקוקים להכוונה ולרעיונות שלנו (מישהו אמר אמא משעמם לי?). אז אם לא רוצים "לתקוע" אותם מול הטלוויזיה עד הראשון בספטמבר כדאי להכין אוסף רעיונות של פעילויות, שאפשר לעשות איתם, או שיעשו בעצמם.

אפשר לקנות חומרי יצירה פשוטים ולשבת, לגזור, לצבוע ולהדביק יחד. גם פלסטלינה או בצק יכולים להעביר שעתיים בנעימים.

אפשר לאפות או לבשל עם הילדים, ללמד אותם לקרוא מתכונים וכיצד לחשב כמויות של חומרים. ניתן לתת לכל ילד קערה משלו ושיכין רק חלק מהעוגה/פשטידה ובסוף לערבב הכל יחד (וכך הם לא יריבו).

זה הזמן לשלוף משחקים "של פעם" כמו טאקי, דוקים, מונופול, רמיקוב וכו' ואפשר גם ללמד את דור המסכים משחקי חוץ כמו גומי, קלאס וחמש אבנים (ואין דבר מצחיק יותר מלראות אמא קופצת בגומי).

כן, גם טלוויזיה או מחשב מותרים לפעמים.. אבל במידה. ואגב, אם יושבים ליד הילדים וצופים איתם בתוכניות או בסרטים כל הצפייה הופכת להיות חוויה לגמרי אחרת.

כדאי לזכור שיש ילדים ש"משתגעים" כשנמצאים יום שלם בבית (איך רואים עליהם? הם מתחילים להציק, לריב, לצעוק..) – בקיצור, גם ביום שמבלים בו בבית בית כדאי לשלב פעילות בחוץ כמו חצי שעה של משחק בכדור בחוץ או ביקור בגן שעשועים, או הליכה לחנות הגלידה הקרובה.

ומה עושים בחוץ?

כדאי לבחור בילויים שילדים אוהבים ונרגעים בהם. ביקור בקניון, למשל, יכול להיות כיף גדול עבור חלק מהילדים ועבור חלק מהם זה עונש.. ילדים רבים, בבואם לקניון, רוצים בעיקר "שיקנו להם", מה שהופך את הבילוי למאבק, אכזבה וכעס של כל המשתתפים..

כמובן כדאי להתאים את הבילוי לגיל של הילדים, למזג האוויר בחוץ ולאפשרויות הכלכליות שלנו. יש הרבה מאוד דברים שאפשר לעשות בחינם או בסכום סמלי כמו ביקור במזרקות מיים, שעת סיפור בספריה, פיקניק בפארק וכו'

כדאי לזכור, העמסה של בילויים וגירויים היא לא תמיד טובה. לפעמים היא מעייפת, מתישה את הילדים ומתסכלת אותנו (כמה פעמים בסוף היום מצאתם את עצמכם חושבים "נתנו להם כל-כך הרבה היום, הוצאנו כל כך הרבה כסף... איך הם עדיין לא מרוצים..). לפעמים העמסת הבילויים משאירה טעם רע בפי כולם.. (כמו לאכול יותר מדי שוקולד) בקיצור, חשוב לזהות מתי זה יותר מדי להם, ולנו.

  • האם לחייב לימודים בחופש?

שאלה שמעסיקה הורים רבים היא האם לחייב את הילד לחזור על החומר הנלמד? לעשות חוברות? ללכת לשיעורים פרטיים? להתכונן לשנת הלימודים הבאה?

ילדים רבים, כמו הוריהם, רוצים בחופש להיות בחופש.. גם אנחנו לא אוהבים שהבוס מתקשר אלינו באמצע החופשה. ולכן, לרוב לא כדאי להגזים בלימודים בחופש. לצד זה חשוב לשמור על מידה של חיבור לחומר הנלמד. רכזו, אם כן, את החלק הלימודי לימים מסוימים. למשל, שבוע בו מתרחשת למידה ושבוע שלא, או יומיים בשבוע של למידה ובשאר לא. ובימי הלמידה, מומלץ לרכזה לשעות מעטות, ולהתמקד במקצוע אחד או שניים בהם הילד התקשה יותר בשנה הקודמת.

מומלץ גם לשלב למידה בדרכים נעימות יותר, כמו דרך משחקים במחשב (יש אתרים שונים), חוברות עבודה או משחקים יחד אתכם, ההורים.

  • ומה לגבי השגרה?

שגרה זה טוב או חונק? האם חופש ושגרה מתנגשים זה בזה? לפעמים קורה שהם מתנגשים.. אבל עם ילדים לרוב התשובה מורכבת יותר.. , לדעת מה עושים היום, מחר ומחרתיים, לדעת איך יראה היום. השגרה מרגיעה אותם, הם יודעים מה צפוי ומה אמור לקרות במשך היום. גם אנו, המבוגרים, זקוקים לאיזו שהיא מסגרת כללית בתוכה אנו מתנהלים. השגרה הזו, המסגרת, נותנת לנו תחושת שליטה בחיינו. המסגרת החיצונית הברורה מאפשרת חופש בצורה נעימה יותר..

אז איך משלבים חופש ושיגרה?

יוצרים . כלומר: קמים סביב שעה מסוימת, עושים פעילויות קבועות של בוקר (צחצוח שיניים, שטיפת פנים, התלבשות וארוחת בוקר). מגדירים מספר שעות טלוויזיה ומסכים. וכמובן... שעה כללית להליכה לישון (יכול להשתנות בחלק מהימים בגלל תוכניות בטלוויזיה, אבל לרוב מומלץ שתהיה שעת גג קבועה).

חשוב שתהיה הגדרה של לוח הזמנים השבועי והיומי. אפשר גם להכין טבלה עם פעילויות ועם שמות המבוגרים שנשארים עם הילדים בכל יום ולשים במקום בולט בבית.

מהר מאוד תראו שהשגרה הזו מרגיעה את הילדים.הצבת גבולות ברורים, גם בחופש, מרגיעה מאוד ומאפשרת חריגה מהגבולות מדי פעם.

אז לתת להם ללכת לישון מאוחר יותר בחופש או לא? נראה שזה תלוי בילד ובגילו. ילדים צעירים יותר זקוקים לרוב לשעת שינה מוקדמת יותר כי הם עדיין מתקשים להשלים את שעות השינה בבוקר. אך לפעמים יש גם ילדים גדולים שזקוקים לכך. אפשר לראות – האם הילד עצבני או רגוע לאחר שינה מאוחרת? האם הוא מלא כוח או "סמרטוט" במשך כל היום? וגם, לא פחות חשוב, מה בנוסף לכך יותר נכון מתאים לנו כהורים. האם בשמונה בערב אנחנו מותשים ומתים שהילדים יפנו לנו את הסלון, או שרק מתחילים לפרוח..

  • חשוב גם לדעת להיעזר – החופש הגדול אינטנסיבי מאוד, במיוחד עבור הורים לילדים קטנים. חשוב לדעת לבקש עזרה מבייביסיטרים, סבים, סבתות.. כל מי שאפשר לגייס להושיט יד – כדי שגם אנו נוכל לנשום... ולהתחיל את שנת הלימודים עם כוחות ולא סחוטים לחלוטין..

לסיכום, החופש הגדול יכול להיות כיף. הוא אמנם אינטנסיבי וארוך מאוד אבל יש בו הפוגה משיעורי בית, ריצות ומשימות, זמן למעט רוגע ובילוי משפחתי. רק חשוב להתכונן אליו ולבנות אותו נכון, כדי שגם לכם, ההורים, יהיה נעים ושמח. שלכם יהיה כוח ולא תרגישו מותשים. הורים רבים נוטים להתיש עצמם עד תום.. מה שלא עושה טוב בסוף לא להם ולא לילדיהם.

וברגעים הקשים ביותר, חשוב תמיד לזכור, שבסוף גם זה נגמר

(ומה עושים כשמתחילה שנת הלימודים? זה כבר נושא לכתבה נפרדת)

Comments


כתבות מומלצות
כתבות חדשות
עקבו אחרינו
  • Facebook Basic Square
bottom of page